TBC, hoe gaat het ermee?
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Tuberculose is de maatschappij. Gaat het goed in de maatschappij, dan heeft de tuberculose bacterie het zwaar. Gaat het slecht in de maatschappij, dan gaat het goed met de tuberculose bacterie.
TBC en Nederland
In Rotterdam, Nederland en Europa gaat het, in vergelijking met andere plekken op onze wereldbol, heel erg goed. In de stad Rotterdam is het aantal nieuwe gevallen van TBC per 100.000 inwoners voor het eerst onder de 10 gedoken. In de regio is dit getal al jaren stabiel rond de 5 per 100.000. Zolang we de natuurlijke hulpbronnen hebben om onze welvaart in stand te houden, zal de tuberculose bacterie zich hier rustig houden en enkel incidenteel zijn kop opsteken.
TBC en buitenland
2/3 van de tuberculose patiënten in Nederland komt van mensen, die Nederland verkiezen boven hun eigen land. In veel gevallen zijn zij bereidt, hiervoor een gevaarlijke reis af te leggen. In bepaalde groepen blijkt 5% van de vluchtelingen tuberculose te hebben bij binnenkomst. Wij veronderstellen dat zij besmet zijn geraakt gedurende hun verblijf in de detentiekampen in Noord-Afrika. De incidentie (aantal nieuwe gevallen) is in het land van herkomst namelijk een stuk lager.
TBC te voorspellen?
Zo voorspelbaar als het aantal tbc patiënten is in Nederland, zo onvoorspelbaar is deze als gevolg van mensen, die van buiten Nederland komen. Een menselijke oplossing voor de dilemma’s omtrent deze ingewikkelde problematiek laat nog even op zich wachten.
Dit is de korte termijn, maar hoe ziet de lange termijn er uit?
TBC in 2030 verslagen?
De World Health Organisation (WHO) heeft een ambitieus plan gelanceerd, waarbij rond 2030 de tuberculose bacterie verslagen moet zijn. Hoe realistisch dit plan is, daarover verschillen de meningen.
De slogan om de ziekte te elimineren doet donoren in ieder geval enthousiast geld overmaken. Geld is hard nodig voor het ontwikkelen van vaccinaties, behandeling, betere diagnostiek en basaal onderzoek om de mycobacterie beter te kunnen begrijpen.
De tuberkelbacil
Maar hoe werkt de tuberkelbacil? De mycobacterium Tuberculose is verdraaid slim. Ongeveer 10 % van de mensen die zij besmet, maakt zij ziek. Bij de helft van deze 10% is de bacterie gelokaliseerd in de longen en bij veelvuldig hoesten verspreidt de mens deze weer verder. Hiermee heeft zij een reservoir voor zichzelf in een kwart van de wereldbevolking gecreëerd. Met een behandeling van minimaal drie maanden antibiotica halveren wij de kans om de ziekte tuberculose te ontwikkelen. Maar bij welke groep dit screenen en behandelen qua kosten en baten effectief is, is een nog niet opgelost vraagstuk.
TBC en rol GGD
Waar de GGD’en om de hoek komen kijken, is het vroegtijdig opsporen van tuberculose en tuberculose infectie en deze te behandelen. Om zo verdere besmettingen te voorkomen.
De uitdagingen voor ons zijn om bij afnemende incidentie de expertise te behouden en om bij uitbraken een goede organisatie te hebben staan. Daarnaast is het zaak de juiste mensen op de juiste manier te screenen en indien positief getest te behandelen voor tuberculose dan wel tuberculose besmetting. En dit voor een reëel risico en reëel bedrag.
Kortom, interessante en complexe, soms schrijnende problematiek waarbij we op zoek zijn naar juiste strategieën. Migratie blijft. De GGD staat klaar voor uw gemeente. Wanneer nodig.
Dennis van Leeuwen, longarts, werkzaam bij team TBC, GGD Rotterdam-Rijnmond