Spring naar het artikel

Beschermd op reis

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan heb je soms vaccinaties nodig. Ook is het belangrijk om je goed te beschermen. Je kunt bij de GGD terecht voor reisvaccinaties en reisadvies. Maak 6 tot 8 weken voordat je vertrekt een afspraak. Zo weet je zeker dat je op tijd alle nodige vaccinaties hebt.

Je kunt ook bellen voor een afspraak naar 010 - 433 98 99 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Persoonlijk advies

Jouw reisadvies hangt af van 3 dingen:

  1. Het land waar je naartoe gaat
  2. Het soort reiziger dat je bent
  3. Je gezondheid

Weet je niet zeker wat er nodig is in jouw situatie? En of er vaccinaties nodig zijn voor het land waar jij heen gaat? Beantwoord dan de vragen op www.GGDreisvaccinaties.nl en krijg een persoonlijk advies.

Praktische informatie voor je afspraak

Neem naar het spreekuur altijd je legitimatiebewijs, medische gegevens en vaccinatieboekje mee. Heb je al een reisroute? Neem deze dan ook mee.

Voor een aantal ziekten heb je meerdere prikken nodig. Na de eerste afspraak, maak je dan een vervolgafspraak. Dan krijg je de vervolgvaccinatie. Soms moet er een bepaalde tijd tussen twee prikken zitten. Dit bespreken we met je tijdens het eerste consult.

Bij een afspraak voor een vervolgvaccinatie betaal je de vaccinatie(s) en de vervolgafspraak. De vervolgafspraak is korter dan voor een normale afspraak. Daarom zijn de kosten van de vervolgafspraak lager. Tijdens de vervolgafspraak geven we geen advies over een nieuwe reis.

Wil je een afspraak maken bij de GGD voor reisadvies? Neem dan vóór je afspraak zelf contact op met je verzekeraar om na te gaan welke kosten je vergoed krijgt. Als je aanvullend verzekerd bent krijg je mogelijk de kosten vergoed. Controleer dit goed bij je zorgverzekeraar. De toeslag voor het avondspreekuur krijg je niet vergoed.  

Ga je naar een verre bestemming? Download dan de GGD reist mee app (via de Appstore (iOS) of Google Play (Android). In de app vindt je reistips, advies als je bijvoorbeeld gebeten bent door een dier en informatie over ziektes en vaccinaties. 

  • De app gebruikt gps. Daardoor kan de GGD jou een bericht sturen als er voor het land waar je bent een waarschuwing uitgaat. Dat bericht ontvang je alleen als je in dat land bent. Het kunnen berichten zijn over een nieuwe epidemie, zoals het zikavirus of ebola. Maar het kan ook gaan over politieke onrust of een negatief reisadvies. Zet hiervoor wel de locatievoorzieningen aan. 

  • Je vindt er reistips als: ‘Hoe voorkom ik dat ik word gestoken door een mug?’. Of: ‘Hoe voorkom ik hoogteziekte?’. Maar ook advies bij ‘Wat moet ik doen als ik gebeten ben door een dier?’. 

  • Je kunt de app online en offline gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je de informatie uit de app op elk moment kan raadplegen. Dus ook als je ergens bent zonder wifi of internetverbinding. Als je verbinding met internet hebt, ververst de inhoud automatisch met de nieuwste informatie. 

  • In de app vind je een overzicht van belangrijke telefoonnummers per land. 

Reizigersziekten

In het buitenland kun je bepaalde ziektes oplopen. Lees hieronder welke reizigersziekten er zijn en wat je ertegen kunt doen.

Wat is het?
Buiktyfus is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen van een bacterie in je maag-darmkanaal.

Wat kun je doen?
Je kunt er een prik tegen halen.

Meer informatie?
Kijk op Buiktyfus | GGDReisvaccinaties

Wat is het?
Dengue is een infectieziekte die je kunt krijgen van een muggenbeet. Als je het 1 keer gehad hebt, kun je er een volgende keer flink ziek van worden. De mug die dengue kan geven prikt overdag.

Wat kun je doen?

  • Je kunt er een prik tegen halen.
    Let op: Maak dan je afspraak minimaal 3 maanden voordat je vertrekt.
  • Bescherm jezelf tegen muggenbeten, met bijvoorbeeld kleding die je hele lichaam bedekt en smeer de delen die niet bedekt zijn in met DEET (minimaal 30%).

Meer informatie?
Kijk op Dengue | GGD Reisvaccinaties

Wat is het?
E.coli is een bacterie waar je ziek van kunt worden. Vaak krijg je dan diarree. Maar je kunt ook erg ziek worden en schade aan je nieren krijgen. E.coli is heel besmettelijk. Er bestaat geen prik of medicijn tegen.

Wat kun je doen?​​​​​​​

  • Je kunt de ziekte voorkomen door goed en vaak je handen te wassen.
  • Was groente en fruit goed en verhit rauw eten goed.

Meer informatie?
Kijk op https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-maag-darminfectie-door-stec

Wat is het?
Gele koorts is een ernstige ziekte door een virus dat muggen in Afrika en Zuid- en Midden- Amerika kunnen hebben. Als je wordt geprikt, kun je ziek worden.

Wat kun je doen?
Met een vaccinatie is de ziekte te voorkomen. Voor sommige landen is vaccinatie verplicht.

Meer informatie?
Kijk op Gele koorts - vaccinatie | GGDReisvaccinaties

Wat is het?
Steekmuggen in de tropen kunnen het zikavirus hebben. Als je wordt geprikt, kun je zikakoorts krijgen. Er is geen vaccin.

Wat kun je doen?
Bescherm jezelf tegen muggenbeten, met bijvoorbeeld kleding die je hele lichaam bedekt en smeer de delen die niet bedekt zijn in met DEET (minimaal 30%).

Meer informatie?
Kijk op Zika -virus | GGDReisvaccinaties

Wat is het?
In (sub)tropische landen dragen sommige muggen de malariaparasiet met zich mee. Als die muggen jou prikken, kan je daar ziek van worden. Muggen die malaria overbrengen zijn actief vanaf zonsondergang tot zonsopgang. Er is geen vaccin tegen malaria.

Wat kun je doen?

  • Je kunt malariatabletten slikken
  • Bescherm jezelf tegen muggenbeten, met bijvoorbeeld kleding die je hele lichaam bedekt en smeer de delen die niet bedekt zijn in met DEET (minimaal 30%).

Meer informatie?
Kijk op Malaria - malariapillen | GGDReisvaccinaties

Wat is het?
Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Je krijgt het door een beet, krab of lik aan een wondje van een besmet zoogdier. Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, katten, vossen en apen. Een onbehandelde rabiësinfectie is dodelijk.

Wat kun je doen?

  • Er is een prik tegen
  • Vermijd contact met honden, katten, apen en vleermuizen. Geef ze ook geen eten.

Meer informatie?
Kijk op Rabiës - vaccinatie | GGDReisvaccinaties

Wat is het?
Schistosomiasis of bilharzia is een infectie veroorzaakt door een worm. Een vaccin is er niet.

Wat kun je doen?
Vermijd contact met zoet water waar schistosomiasis voorkomt. Ga niet zwemmen, maar bijvoorbeeld ook niet pootjebaden.

Meer informatie?
Kijk op Schistosomiasis | GGDReisvaccinaties

Wat is het?
Tekenencefalitis (TBE) is een hersenontsteking. Je krijgt het door een beet van een teek met dit virus.

Wat kun je doen?

  • Er is een vaccin tegen
  • Voorkom dat teken je huid kunnen bereiken. Blijf op paden en loop niet door hoog gras. Draag een lange broek en stop de broekspijpen in je sokken. Laat kinderen ook lange mouwen en een petje dragen. Wil je toch met blote armen of benen de natuur in? Smeer je dan in met DEET, minimaal 30%. 

Meer informatie?
Kijk op Tekenencefalitis | FSME | TBE | GGDReisvaccinaties

Vaccinaties

Advies op maat

De GGD geeft advies over aanvullende vaccinaties voor bepaalde leeftijdsgroepen, bij ziekten of bij medicijngebruik.

Lees meer
Vrouw met mondkap en veiligheidsbril in een medische setting.

Beroepsvaccinaties

In sommige beroepen heb je een verhoogd risico op infectieziekten. Daar kun je je tegen laten vaccineren.

Lees meer