Spring naar het artikel

Stofoverlast in Hoek van Holland

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

15 juli 2020 | laatste update: 29 juli 2024

In Hoek van Holland valt af en toe zwart stof neer. Inwoners zijn hierover ongerust. Dit stof zorgt soms voor hoesten en ogen die prikken. Mensen vragen zich ook af wat dit stof voor invloed heeft op hun gezondheid in de toekomst. Op hun lichaam, maar ook op hun geest. Hier lees je wat de GGD Rotterdam-Rijnmond weet over het zwarte stof en wat er tot nu toe aan is gedaan. Zo zijn er nieuwe maatregelen.

Lang onderzoek

De GGD en de Dienst Centraal Milieudienst Rijnmond (DCMR) voert al langer onderzoek uit naar de zwarte stof. Tussen 2008 en 2020 is informatie verzameld over de stofklachten in Hoek van Holland. In de zomer van 2020 deed de DCMR samen met bewoners onderzoek naar stofoverlast in dit gebied.

Resultaten onderzoek bewoners Hoek van Holland

Inwoners van Hoek van Holland hebben het vaakst last van stof als het hard waait en de wind uit de richting van de op- en overslagbedrijven komt (het zuidwesten). De kans op overlast is dan 20 keer groter dan wanneer de wind uit een andere hoek komt. Vooral als de wind tussen 9 en 15 meter per seconde waait, neemt de stofoverlast toe. Als mensen klagen over de stofoverlast bij harde wind, doen op- en overslagbedrijven op hetzelfde moment waarschijnlijk bepaald soort werk.

Er zouden minder klachten moeten zijn als deze bepaalde werkzaamheden stoppen als de wind richting de bewoners harder waait dan 9 meter per seconde. Dit soort weersomstandigheden komen iets meer dan 4% van de tijd voor. Ook bij beter weer zullen er nog wel klachten zijn, maar minder vaak en minder erg. Bij nog meer wind waait het stof over Hoek van Holland heen. Dan neemt de overlast af.

Nieuwe maatregelen

Er zijn nieuwe maatregelen waardoor het niet langer mag dat je stof ziet verspreiden binnen of vanuit de op- en overslagbedrijven. Gebeurt dit toch? Dan moeten de activiteiten die dit veroorzaken direct stoppen.

Uit gesprekken met bewoners tijdens een bewonersavond blijkt dat de maatregelen effect hebben. Bewoners ervaren nu gelukkig veel minder overlast. Toch is de overlast nog niet helemaal weg. De inzet blijft om de overlast nog verder terug te brengen.

U kunt het dossier van de DCMR over stofproblemen in Hoek van Holland bekijken via de volgende links.

Meer informatie over de zwarte stof.

Vooral de kleur van het stof, donkergrijs of zwart, droeg bij aan het vervelende karakter. Het gevonden stof bevatte gemiddeld 5-40% kolenstof, met uitschieters tot 80%. Er is er maar een kleine hoeveelheid kolenstof nodig om het stof donker te kleuren. Zelfs op momenten met veel kolenstof is het meeste stof iets anders, zoals zand en bodemstof of vuil.

Veel stof in de lucht kan irritatie veroorzaken aan de slijmvliezen. Hierbij maakt het niet uit wat voor soort stof het is. Stofdeeltjes prikkelen de ogen en de hogere luchtwegen. Dit kan symptomen veroorzaken, zoals hoesten of tranende ogen. Niet iedereen reageert hier hetzelfde op. Mensen met gevoelige luchtwegen of onderliggende longziekten kunnen heftiger reageren en de irritatie kan langer aanhouden. Over het algemeen verdwijnen de klachten snel wanneer iemand niet meer in aanraking komt met de stofdeeltjes. Bij vaker stof in de lucht kunnen de slijmvliezen ook vaker of langer geprikkeld raken.

Heel kleine stofdeeltjes noemen we ook wel fijnstof. Dit kan diep in de luchtwegen doordringen, zelfs tot in de longen. Als je hier jarenlang aan wordt blootgesteld, kan dat invloed hebben op het ontstaan van longziekten en hart- en vaatziekten. Mensen met onderliggende longziekten of een hartaandoening kunnen extra sterk reageren op een hoge concentratie fijnstof in de lucht. De huidige wetten en regels proberen de hoeveelheid fijnstof in de lucht te beperken, maar er is geen ondergrens voor wat gezond is: minder fijnstof is altijd beter.

Stof kan via de mond niet alleen in de luchtwegen terechtkomen, maar ook in het spijsverteringskanaal belanden. Dit kan vooral gebeuren wanneer voedsel in aanraking komt met stof, of via de handen na het aanraken van vuile oppervlakken. Over het algemeen gaat het hierbij om kleine hoeveelheden stof. Omdat niet alle stoffen door het lichaam worden opgenomen, is de kans op gezondheidseffecten klein. Verklein de kans om stof via de mond binnen te krijgen, door vaak je handen en die van kinderen te wassen. Spoel ook zelf verbouwde groenten goed af.

Het steeds terugkeren van zwart stof kan zorgen voor frustraties en gevoelens van overlast bij de inwoners. Vooral als het probleem langer aanhoudt en je niet weet of en wanneer het zal verbeteren. Deze voortdurende overlast heeft niet alleen lichamelijke, maar ook mentale gevolgen. Dit beïnvloedt de gezondheid van de inwoners ook negatief.

In Hoek van Holland komt longziekten of kanker niet vaker voor dan in andere delen van de regio. Dit blijkt uit de gezondheidsmonitor, een onderzoek die de GGD Rotterdam-Rijnmond elke vier jaar uitvoert.  Deze bevinding past bij de metingen van de luchtkwaliteit in de regio Rijnmond, uitgevoerd door de Dienst Centraal Milieudienst Rijnmond (DCMR).

Van klachten zoals hoesten, prikkende ogen en keelpijn kunnen we niet zeggen dat deze vaker voorkomen in Hoek van Holland door de stofoverlast. Ze worden niet speciaal geregistreerd, omdat de meeste mensen hiervoor niet naar een arts gaan. Daarnaast kunnen zulke klachten ook andere oorzaken hebben, zoals verkoudheid, hooikoorts of andere allergieën.