Spring naar het artikel

Norovirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Noro is een erg besmettelijk virus. Je krijgt diarree en gaat overgeven als je het hebt. Norovirussen veroorzaken een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Dit noemen mensen vaak buikgriep.

Wat is het?

Ieder jaar krijgen miljoenen mensen buikgriep, waarbij het norovirus verantwoordelijk is voor ongeveer 500.000 gevallen in Nederland. Andere virussen zoals het rotavirus en adenovirus kunnen ook buikgriep veroorzaken.

Wat merk je ervan?

De belangrijkste kenmerken van een infectie met het norovirus zijn:

  • Heftig en plotseling overgeven
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Buikpijn en buikkrampen
  • Koorts en hoofdpijn

De klachten beginnen meestal 1 tot 3 dagen nadat iemand besmet is geraakt en verdwijnen na ongeveer 2 tot 4 dagen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen de klachten langer duren en erger zijn.

Hoe kun je het krijgen?

Je kunt het norovirus oplopen via contact met besmette poep of braaksel. Dit kan komen door vieze handen, vooral na het toiletbezoek of voor het bereiden van eten. Het virus kan ook door de lucht verspreid worden als iemand braakt. Besmet voedsel kan ook een bron zijn als het bereid is door iemand die het virus draagt.

 

Hoe kun je het voorkomen?

  • Schone handen: Was je handen grondig na het toiletbezoek en voor het eten.
  • Toiletgebruik: Laat de persoon die ziek is een eigen toilet gebruiken en zorg dat hij/zij handschoenen draagt.
  • Eten maken: Laat iemand met buikgriep geen eten maken.

Naar werk, school of het kinderdagverblijf?

Een volwassene die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg of met kleine kinderen? Of met voedsel, bijvoorbeeld in een restaurant of een slagerij? Dan moet je eerst overleggen met je werkgever of de bedrijfsarts voordat je weer gaat werken.

Zijn de klachten over en voelt een kind zich weer goed? Dan kan het gewoon naar de kinderopvang of naar school.

Wat doet GGD Rotterdam-Rijnmond?

Bij een uitbraak van diarree of overgeven kan de GGD adviseren om verdere verspreiding te voorkomen.

Als je een uitbraak wilt melden, bezoek dan de GGD Rotterdam-Rijnmond meldingspagina of neem contact op met de GGD via het telefoonnummer 010 - 433 98 84.

Meer informatie?

Meer weten over het norovirus en hoe het zich verspreidt? Bekijk dan de video: "Norovirus: Je ziet het niet, maar het is er wel", of bezoek de website van het RIVM.